KNJIŽEVNO LIKOVNO DRUŠTVO „REŠETARI“ „VI. SLAVONIJA U KRILU ZAGREBA“

slavonija-u-krilu-zagreba 3U petak, 12.4. 2019. godine u Kulturnom centru „Dubrava" u Zagrebu u organizaciji Književno likovnog društva "REŠETARI" održana je šesta po redu etno poetska, kulturno umjetnička manifestacija „Slavonija u krilu Zagreba".
Pokrovitelji pjesničke manifestacije VI. SLAVONIJA U KRILU ZAGREBA bili su gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić i uz veliku materijalnu potporu Općina Rešetari.

Tu večer foaje Kulturnoga centra je oživio. Zaorila je tamburica. Odjednom, kao da su se zatalasala slavonska polja. Ti dragi ljudi, te divne duše donijele su zlatne plodove koje je izrodila crna zemlja, koje su zasadile i ubrale vrijedne ruke seljaka. Čak je i Slavonska uskršnja košara krasila stol sa slavonskim delicijama. I ona zlaćana jaka kaplja odvirozila je mnoga grla. Pa smo zapivali, pa smo zaplakali, pa smo iz srca zaorili: „I kad umrem pjevat će Slavonija".

Svake godine sve emotivnije odrađujemo ovaj program. Svake godine moji gen još jači prokrvi žile, pa dotaknem to slavonsko blato iz kojeg je nikla tamburica, pa osjetim miris njiva, pa prodišem svježi i čisti zrak iz stoljetnih slavonskih šuma.


Eee Slavonijo! I ove godine smo uz KLD REŠETARI moja draga ne samo suradnica i voditeljica programa nego i moja velika prijateljica Ljiljana Lipovac i ja mukotrpno se danima davale da se desi baš ovo. I desilo se.

A onda dođu prijatelji iz Beča, naši glazbenici Mijo Mišo Bijuklić i Josip Čenić samo da bi uveličali ovaj skup, da bi nam pjesmom ugodili i pogladili žuljevite ruke. A onda Književno likovno društvo na čelu s predsjednikom Ivanom De Villom svake godine pronađe donaciju da bi ukoričili pjesme isprepletene ikavicom i kajkavštinom, pjesme posvećene metropoli i plodnoj ispaćenoj zemlji. I pridruže nam se izuzetni interpretatori poezije glumci i književnici.

Naš Enes Kišević sve ove godine daje poseban obol ovom programu. Zaori njegov milni glas i razlije se poetska riječ. Pa ćutimo i promišljamo i tražimo u sebi čovjeka. I stigli su nam pjesnici čije su se pjesme kroz čitavu večer uvlačile u srca. Enes, Zvonko Novosel, Emma Martinjak i Sonja Kušec su zdušno naglašavali poruke i misli onih koji su zastupljeni u zborniku. Paula Puđak, zagrebačka djevojka al slavoskih gena obukla je nošnju i pokušala umjetnički spojiti i dati oku poseban ugođaj i uhu poseban takt kroz povezivanje taburice i step koraka. Mladi sedamnaestogodišnji virtuoz iz Zagreba, ali isto s genetskim slavonskim kodom, Josip Zlatko Grgić nam je darovao izvanredan glazbeni opus. Čak nam je u goste doveo poznatoga gospodina Mattewa Ng (Altamira.comp) iz Australije kojega je također dotakla ta pozitivna zajednička energija. HKD „Braće Radića" nisu nam samo pjevački uveličali večer i oduševili, nego i plesno nas proveli Međimurjem, naravno prikazujući i to naše kajkavsko blago. Već tradicionalno ono malo dite, mala djevojčica, sada već djevojka dolazi u slavonskoj nošnji i piva, ljubi i grli sve prisutne svojom blagošću i toplim glasom, naša Hana Lucić. Za sam kraj ostavili smo tamburaški sastav Rapsodija.

E, Bože! Divne li mladosti! Zaorila se pjesma Tebi grade moj. Pružili smo dugačke ruke i obgrlili čitav grad. Njihov član Matija Frdelja je autor glazbe i aranžmana rešetaračke himne. Stihove je napisao naš novogradiščanin Ivo Matijašević. Premijerno su je izveli i oduševili sve prisutne.

I osim što se moram zahvaliti pjesnicima, suradnicima, sponzorima, medijskim kućama koje su ovaj put zdušno najavljivali manifestaciju pa i došli na sam program moramo izreći i veliko hvala ljudima koji su također uveličali ovaj skup. Iz Hrvatske matice iseljenika prisutna je bila tajnica gđa.Diana Mašala Preković. Iz Gradskog ureda za kulturu-Grad Zagreb došla je gđa. Cvijeta Grijak stručna savjetnica za kulturno umjetnički amaterizam. Zahvaljujemo i dragim prijateljima koji su u ime udruge Romski san uveličali našu večer, a to su Raman Fazilevski i Ramiz Ajdin.

Na samom kraju programa predsjednik KLD REŠETARI, Ivan De Villa uručio je priznanje za ravnatelja Narodnog sveučilišta Dubrava, Željka Šturlića koji nam evo šest godina ustupa ne samo dvoranu ili foaje nego i sve te drage djelatnika koji su svaki puta spremni na višesatnu suradnju.

I tradicionalno večer se završila pjesmom „ Ne dirajte mi ravnicu"

Još jedna večer koja ne da nadi da nas napusti, večer koja traži natrag sve one mlade što su napustila svoje ognjište da bi preživjeli.

Voditeljica programa:
Lidija Puđak

KLD „REŠETARI"
Ivan De Villa, predsjednik

 

 

  • slavonija-u-krilu-zagreba_1
  • slavonija-u-krilu-zagreba_10
  • slavonija-u-krilu-zagreba_2
  • slavonija-u-krilu-zagreba_3
  • slavonija-u-krilu-zagreba_4
  • slavonija-u-krilu-zagreba_5
  • slavonija-u-krilu-zagreba_6
  • slavonija-u-krilu-zagreba_7
  • slavonija-u-krilu-zagreba_8
  • slavonija-u-krilu-zagreba_9

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...