XIII. REŠETARAČKO PROLJEĆE

85U subotu 11. svibnja 2019. godine povodom Dana Europe i povodom Dana Općine Rešetari u organizaciji Književno likovnog društva „Rešetari" , uz potporu Općine Rešetari i supokroviteljstvo Ambasade Češke Republike RH, održao se po trinaesti puta program „Rešetaračko proljeće" u kojemu se susreću pjesnici i nacionalne manjine, pjesničke skupine i sami članova društva. Svake godine se manifestacija posvećuje jednoj nacionalnoj manjini u Republici Hrvatskoj. Ove godine se posvetilo nacionalnoj manjini Čeha u Hrvatskoj.

U 18 sati u prostorima društva je otvorena Likovna izložba slikara, članova Likovne grupe Saveza Čeha u republici Hrvatskoj. O samoj izložbi je govorila nastavnica likovne kulture Mira Boroš, a prisutne je i u ime Općine Rešetari pozdravio zamjenik općinskog načelnika Željko Kolaković.

Nakon otvorenja izložbe promovirana je zbirka poezije „Na pravom putu" predsjednika Češke besede Lipovljani, Mirka Knjižeka. Uz samoga autora, o zbirci su govorili urednik i recezent, lektor i korektor Miroslav Lovčanin te predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Libuša Stranik.

U 20. sati je počeo program u prostoru Tvornica kože Psunj koja je ove godine bila i glavni donator.

Na samom početku, program je uveličala ženska vokalna skupina „Rozmarinke" iz Bjelovara uz tamburašku pratnju. Nešto više o samoj skupini je rekla predsjednica češke Obeci, Miruška Lončar.

Prisutne je pozdravio inicijator cijeloga projekta Ivan De Villa, predsjednik KLD-a Rešetari.

Nakon njega sjajno izlaganje o samoj Općini Rešetari je imala Milka Perković predsjednica Općinskog vijeća te naglasila veliki udio KLD Rešetari u razvoju umjetnosti i kulture.

Prisutnima se obratio i predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije Mirko Fedak. Nakon njega skup je pozdravila i dožupanica Bjelovarsko bilogorske županije Tanja Novotni Golubić. Uz njih prisutnima se obratio i potpredsjednik Saveza Čeha u RH, predsjednik Češke besede Zagreb i Vijeća češke nacionalne manjine grada Zagreba Juraj Bahnik.

I na naše veliko iznenađenje kao i zadovoljstvo, prisutne je toplo pozdravio te otvorio pjesničko proljeće svojom netom napisanom pjesmom saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.

Nakon pozdravnih govora slijedila je poezija. Nastupili su pjesnici češke, ukrajinske, makedonske i slovenske nacionalne manjine koji su čitali svoje stihove na hrvatskom kao i na svom materinjem jeziku. Uz njih su nastupili pjesnici iz Zagreba, Đakova, Vinkovaca, Lipovljana, Novske, Slavonskoga Broda, Bebrine...

Malo slavonsko selo Rešetari koje broji oko 4500 stanovnika opet je bilo na tronu svoje županije kroz kultruni, književni opus.

Lidija Puđak

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 7
  • 8
  • 83
  • 85
  • 86
  • 8_1

Simple Image Gallery Extended

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Fax: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...