Otkrivena spomen ploča žrtvama komunizma u Rešetarima

spomenik

Povodom Dana državnosti, u Rešetarima, na mjesnom groblju uz centralni križ i spomen ploču poginulih u Domovinskom ratu otkrivena je i spomen ploča svim poginulim mještanima od 1942. do 1947 godine, koji su bili žrtve komunističkog režima.

Ploču sa imenima 88 ubijenih, ali do nedavno iz zvanične povijesti ''izbrisanih'' ljudi, otkrio je Krešimir Viduka, Reštarac koji živi u Australiji u koju je otišao kao emigrant, a koji je spomen ploču i financijski pomogao izgraditi.

Načelnik općine Zlatko Aga ocijenio je da je spomenik stradalima značajniji od svih parada i veličanja, jer predstavlja ''znamen pobjede'' ne samo za obitelji poginulih u vihoru II. svjetskog rata, nego za cijeli kraj Rešetara, ali i za cijeli hrvatski narod. Poslije 70 godina ova spomen ploča sastavila je sve one koji su izgubili svoje živote na raznim mjestima od različitih ruku, jer su na drugačiji način voljeli svoju zemlju Hrvatsku.

Svečanoj posveti uslijedila je i sveta misa u crkvi Rođenja sv. Ivana Krstitelja, a predvodio ju je župnik Luka Slobođanac koji je i posvetio spomen ploču te pozvao sve na oprost i pomirenje. Uz udruge iz Domovinskog rata, vijećnike, skupu se obratio i profesor Ante Vukšić koji je ispričao i povijesni dio tog vremena i života na ovim prostorima kao i strahote II. svjetskog rata.

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...