za baner video

 

Zaborav ne prolazi: Obilježena 31. obljetnica vojno redarstvene akcije „Širinci”

Iako kažu da godine čine svoje, zaborav ne prestaje. Svečanom komemoracijom kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Širincima je jučer obilježena 31. obljetnica vojno redarstvena akcije „Širinci 92“.

Organizator je obilježavanja vojne akcije „Širinci 92“ bila Udruga veterana 3. gardijske brigade Hrvatske vojske „Kune“ i Odbor za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata novogradiškog kraja, dok je pokrovitelj i ove godine bila Općina Rešetari.

Svečanosti obilježavanja i ove su godine nazočili brojni gosti i uzvanici, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske Zorana Milanovića zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general – pukovnik Siniša Jurković, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić. U ime potpredsjednika RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda svečanosti je nazočio brigadni general u miru Ivan Obrovac.

Izaslanik ministra obrane Marija Banožića bio je voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek Dalibor Bajči. U ime novogradiške 121. brigade / pukovnije Hrvatske vojske svečanosti je nazočio neposredni sudionik ove akcije brigadir u miru Željko Žgela te izaslanik zapovjednika Gardijsko oklopne mehanizirane briagde Valentina Skroze i neposredni sudionik akcije „Širinci 92.” bojnik Robert Cvetković.

U ime Ministarstva unutarnjih poslova RH i Ravnateljstva policije svečanosti su nazočili načelnik Policijske uprave brodsko posavske Antun Valić s predstavnicima Policijskih postaja iz Nove Gradiške, Okučana i Stare Gradiške te brojni predstavnici braniteljskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata s novogradiškog područja, ali i Vukovara, Osijeka, Zagreba i Slavonskog Broda, roditelji i obitelji poginulih, predstavnici državnih ustanova i institucija, predstavnici Grada Nova Gradiška te načelnici općina.

Nazočne je u ime organizatora pozdravio predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade Hrvatske vojske „Kune“ Nova Gradiška umirovljeni časnički namjesnik Dražen Rossi, a potom je dobrodošlicu gostima uputio i načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

Snaga i odlučnost hrvatskih branitelja bili su jači od topova, tenkova i raketa jugovojske i četnika. Kako bi se ostvario tisućljetni san Hrvata o neovisnoj i slobodnoj domovini, sinovi hrvatskog naroda dali su najdragocjeniji dar, život svoj, i stoga im trebamo reći hvala i trajno ih se sjećati, bile su riječi i misao vodilje svih govornika na jučerašnjoj svečanosti obilježavanja.

– Okupili smo se ovdje kako bi obilježili vrijednu obljetnicu, 31 godinu od vojno redarstvene akcije „Širinci 92”, akcije kojom je oslobođena gotovo cijela zapadna Slavonija. Okupili smo se i ove godine kod spomen obilježja koje će sačuvati trajno sjećanja na snagu domoljublja i veličinu žrtve. I ove smo godine ovdje kako bi ih se sjetili i odali dužno štovanje. Njihovu žrtvu nećemo zaboraviti i stoga se svake godine nalazimo na ovom istom mjestu – dodali su.

Akcijom „Širinci 92“ oslobođena gotovo cijela zapadna Slavonija

Prije 31 godina opsežnom i kordiniranom akcijom Orkan 91. od 29. listopada 1991. do 3. siječnja 1992., a u sklopu koje je izvedena i akcija Širinci 92. oslobođena je gotovo cijela Zapadna Slavonija. Uspješno je neutralizirano 21 srpsko uporište. Oslobođena je cijela planina Papuk od Orahovice do Daruvara, kao i planina Ravna Gora. Oslobođeni su Voćin i Lipik, te cijeli niz sela. Obranjen je i Pakrac. Osujećen je plan odsijecanja Slavonije. Područje Virovitice, Slatine i Orahovice te podravska magistrala i pruga ostali su sasvim sigurni, a uz veliki oprez bilo je moguće prometovati i cestom Pakrac – Požega.

Za novogradišku bojišnicu od presudne važnosti je bilo to što je tom akcijom neprijatelj odbačen od Nove Gradiške i Požege . U sklopu Orkana 91., akcija Širinci je imala iznimno važan značaj za novogradiški kraj jer je njenim uspješnim završetkom došlo do stabilizacije bojišnice na potezu Širinci – Mašićka Šagovina – Medari – Dragalić – Donji Bogićevci – Pivare – lijeva obala Save. Širinci su u ovoj akciji dva puta bili oslobođeni 30. prosinca kada su naši branitelji uništili neprijateljsko dalekometno topništvo i potisnuli agresora dublje prema Psunju. Neprijatelj se pregrupirao i ponovno zauzeo položaje.

Međutim, pripadnici 121. brigade , brodske 108. brigade te posebne novogradiške i brodske bojne 3. gardijske brigade i policije su 3. siječnja razbili neprijateljsku obranu i ponovo oslobodili Širince. Tog dana je potpisano i Sarajevsko primirje pa je napredovanje hrvatskih branitelja prema Okučanima i ostalim okupiranim dijelovima županije bilo zaustavljeno. Akcija Širinci je okončana 3. siječnja, ali je zbog neprijateljskog djelovanja unatoč primirju, žrtava bilo i do kraja ožujka 1992. godine. Ukupno je u Akciji Širinci poginulo 18 naših branitelja, 22 su bila ranjena . Neprijatelj je imao 70 poginulih.

Nakon završetaka operacije “Orkan 91.” i akcije Širinci 91. , od Pakraca do Save i između Novske i Nove Gradiške ostalo je pod srpskom okupacijom oko 600 km2 koje je oslobođeno u vojno redarstvenoj operaciji “Bljesak” .

Poginulo 18 branitelja, 22 ranjena

Tijekom borbenih djelovanja poginuli su hrvatski branitelji Davorin Cvitković Daca, Ljubomir Dakić, Tihomir Dautović, Ivan Atlagović, Zdravko Hodak, Josip Grgurević, Vlado Grganić, Mladen Kovačević, Slavko Matošević, Zvonko Novoselac, Antun Rakovsky, Dragutin Horvat, Ivan Lukinović, Ivan Matijašević, Zvonko Benić, Josip Džajkić i i Vjekoslav Stanišić.

Zapovjednik Druge bojne 121. brigade Hrvatske vojske Ivan Atlagović Odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr.Franje Tuđmana posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te posmrtno dobio čin pukovnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Svečanost obilježavanja 31. obljetnice vojno redarstvene akcije „Širinci 92“ nastavljena je u Rešetarima  polaganjem vijenaca i odavanjem počasti kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima s područja općine Rešetari te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Izvor: radiong.hr

 

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...