za baner video

 

OBLJETNICA 1. BOJNE 121. BRIGADE

obljetnica-1-bojnaU nedjelju 28. lipnja 2015. godine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskom braniteljima i spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški, a potom i kod spomenika poginulim braniteljima u Rešetarima počelo je obilježavanje 24. obljetnice 1. bojne 121. brigade.

U spomen na poginule pripadnike 1. bojne i sve poginule hrvatske branitelje koji su svoje živote utkali u slobodnu i neovisnu Hrvatske vijence su položili i svijeće zapalila brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Ministarstva branitelja, Brodsko-posavske županije, Grada Nova Gradiška i Općine Rešetari, umirovljeni generali Marijan Mareković, Stjepan Vuković i Mladen Mikolčević, zapovjednici 1. bojne predvođeni brigadirom Željkom Žgelom. Sveta misa služena je u župnoj crkvi Krista Kralja u Rešetarima.Dragovoljci s područja tadašnje Općine Nova Gradiška bili su kao 3. bojna u sastavu 108. brigade HV-e Slavonski Brod. Zajedno s postrojbama MUP-a i Zbora narodne garde ne samo da su zaustavili srpskog agresora na novogradiškom području, već su mu u protuudarima nanosili velike gubitke. Zaustavili su namjeru agresora da osvoji Novu Gradišku. Ustrojem 121. brigade HV-e Nova Gradiška 3. bojna ušla je u njen sastav kao 1. bojna.

Obilježavanje 24. obljetnice 1. bojne 121. brigade bila je još jedna prilika da se evociraju sjećanja na herojski otpor neprijatelju i obranu Nove Gradiške.

Ova obljetnica ostati će zapamćena po tome što će se 28. lipnja ubuduće slaviti kao Dan hrvatskih branitelja Domovinskog rata novogradiškog kraja. O tome je potpisana Povelja s predstavnicima jedinica lokalne samouprave. Inicijativu je pokrenula Udruga ratnih veterana 121. brigade na čelu s njenim predsjednikom pukovnikom Matom Modrićem.

Obilježavanje ove obljetnice organizirao je Odbor za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, a pokrovitelji su bili Vlada RH, Ministarstvo branitelja, Brodsko-posavska županija i Općina Rešetari. izvor: www.novagra.hr

Fotogalerija – www.novagra.hr

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...