Rad za opće dobro drugu godinu zaredom u Općini Rešetari

rad-za-opce-dobroNakon što je prošle godine u suradnji Općine Rešetari, Novogradiškog Centra za socijalnu skrb i komunalnog pogona općine radom za opće dobro bilo obuhvaćeno 150 korisnika socijalne pomoći, po istom načelu projekt je nastavljen i ove godine.

U svakoj skupini radom za opće dobro obuhvaćeno je po 30 korisnika i oni su angažirani u programu koji je za njih pripremio komunalni pogon općine. Riječ je uglavnom o poslovima na održavanju i čišćenju groblja, putova i drugih javnih zelenih površina, uređenje mjesnih domova, farbanje ograda i sl.

Podsjećamo, novim Zakonom o socijalnoj skrbi propisano je da korisnici imaju obvezu radom za opće dobro „vratiti" zajednici zajamčenu novčanu naknadu koju primaju. I dok dio korisnika zajamčenih naknada rad za opće dobro prihvaća kao dobrodošlu mjeru koja doprinosi njihovu osjećaju koristi, mnogo je i onih koji koriste sve mogućnosti isprike i instrumente kako bi tu obvezu izbjegli, dok neki i izrijekom odbijaju raditi.

Svi koji odbijaju raditi, a radno su sposobni, izgubit će pravo na isplatu zajamčene novčane naknade na određeno razdoblje. Takvih slučajeva bilo je prošle godine, a sudeći po prvim ovogodišnjim iskustvima, kada je dobar dio pozvanih korisnika izjavio da nisu sposobni raditi zbog razno raznih razloga, ista situacija izbjegavanja rada se ponavlja i ove godine. Izvješća o korisnicima koji svoju obvezu ne izvršavaju, šalju se resornom ministarstvu odnosno Centru za socijalnu skrb, a posljedice će biti izvršene prema zakonskim propisima.

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...