NEMA ŽIVOG SELA BEZ KRAVA - Načelnik općine obišao OPG Bjelić

nema-zivog-sela-bez-krava 4Zbog evidentne velike krize mljekarske proizvodnje u Hrvatskoj, koja nije zaobišla ni Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Bjelić u Zapolju kao jedinog isporučitelja mlijeka na području općine Rešetari, načelnik općine Rešetari Zlatko Aga svojim obilaskom farme upoznao se sa nastalom problematikom jedinog proizvođača i isporučitelja mlijeka na općinskom području sa željom da se ne ugasi i zadnji isporučitelj mlijeka.

Lošom i neodgovornom poljoprivrednom politikom unatrag 20-tak godina kako na području cijele Hrvatske tako i kod lokalnih poljoprivrednika, a posebno proizvođači mlijeka koji su dovedeni u nezavidan položaj, cijela Hrvatska došla je u stanje problematike ovisnosti o uvozu hrane iz cijelog svijeta.

Navedeno stanje posebno se odražava u gospodarstvu koje je temeljni pokazatelj razvijenosti i uspješnosti poljoprivrede svake europske zemlje. OPG Bjelić na svojoj proizvodnoj farmi broji 81 grlo goveda, u ovome trenutku broj krava u mužnji je 35 , a uzgoju su 32 grla goveda za remont vlastitog stada. Dnevno se isporuči od 470-500 litara mlijeka, a godišnje oko 150 tisuća litara mlijeka. Štalski prosjek po kravi je 22-25 litara mlijeka.

Zaposlenih na OPG-u je četvero ljudi, te za potrebe farme se obrađuje 62 ha zemlje, od toga 46 ha u sustavu poticaja.Za naglasiti je posebno da se na području cijele općine Rešetari van farme OPG-a Bjelić, uzgajaju još svega 8 grla goveda (krava) na 1485 domaćinstava. U općini je na žalost broj krava iz godine u godinu opadao zbog problema niske otkupne cijene mlijeka (koja je sada cca 2 KN), zasićenosti europskog tržišta i nemogućnosti plasmana proizvodnje na kvalitetna tržišta.

Sudeći prema sadašnjim otkupnim cijenama mlijeka, može se očekivati ubrzano propadanje ovoga sektora i vida mogućeg razvoja i zaposlenja svih koji žive na selu.

U govedarstvu sve uvozimo od mlijeka, mesa, junica pa sve do stajnjaka. I dok svi oko nas uočavaju vrijednosti koje stvara krava, jer ona danas nije važna samo radi proizvodnje mlijeka već i svih pozitivnih utjecaja na eko sustave, biološku raznolikost, proizvodnje energije, uređenosti krajobraza, a mi to ne vidimo. Bez stajnjaka od krava nema humusa i biomase u tlu, tla postaju jalova i urušava se optimalna proizvodnja hrane koja su u skladu s održivim načelima poljoprivredne proizvodnje. O radnim mjestima da se i ne govori, istakao je načelnik Zlatko Aga. Općina Rešetari izmoči će pomoć, te nastojati sačuvati propadanje jedinog isporučitelja mlijeka u općini Rešetari uz financijsku potporu iz proračuna Općine Rešetari.

Općina će zatražiti iskren odgovor od svih onih koji odlučuju i upravljaju poljoprivrednom politikom, od načelnika do regionalnih institucija te dovođenja sela u ovakvu situaciju.

Ukoliko vlasti očekuju da će seljaci sami od sebe održati krave na životu,prepušteni na milost i nemilost nemilosrdnom tržištu bez organizacije i okrupnjivanja proizvodnje, onda se grdno varaju, jer seljacima i kravama je svejedno tko se zalaže za njih, njima je važno opstati i proizvoditi i od svog rada pošteno živjeti. Nema živog sela bez stočnog fonda.

nema-zivog-sela-bez-krava 2

nema-zivog-sela-bez-krava 3

nema-zivog-sela-bez-krava 6

nema-zivog-sela-bez-krava 7

nema-zivog-sela-bez-krava 10

nema-zivog-sela-bez-krava 19

 

 

 

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Fax: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...