Neodgovorno onečišćenje zelenih otoka

zel-otoci-neodgovornoPrilikom obilaska zelenih otoka te pregleda razvrstavanja otpada, posebno u Rešetarima na ulasku u Ulicu Vladimira Nazora, usprkos prijašnjim zamolbama i uputama o odlaganju otpada, opet je evidentirano nepravilno odlaganje otpada na zelenim otocima i ostavljanje većih količina miješanog i biootpada ispred i oko kontejnera, donešenog otpada koji ne pripada u vrstu otpada razvrstavanja po kontejnerima za što su isti predviđeni, te su ustanovljeni ozbiljni prijestupi poput nasilnog otvaranja kontejnera i ubacivanja raznog drugog otpada u njih.

Takvi postupci nagrđuju okoliš samog zelenog otoka i protivni su njegovoj svrsi, a na tako odloženom otpadu skupljaju se i životinje koje dodatno raznose i trgaju taj otpad, zbog čega je moguća i pojava raznih zaraza i sanitarno-higijenskih problema. Za naglasiti je da zeleni otoci nisu predviđeni za odlaganje raznog otpada kojeg građani čisteći svoja dvorišta, tavane ili šupe u velikim količinama žele riješiti na ovako neprimjeren način, a ista mjesta nisu predviđena za takvu namjenu već za razvrstavanje otpada koji se dalje koriste za uporabu.

Još jednom apeliramo na građane da se pridržavaju pravila odlaganja otpada na zelenim otocima, te da odlažu samo onaj otpad koji piše na kontejnerima. Također, molimo građane da ne otvaraju na silu kontejnere ili u njih ubacuju otpad u vrećama, već da svaki predmet zasebno bace u otvor na, za tu vrstu otpada predviđenom kontejneru.

Za postupanje protivno ovim uputama nadležan je komunalni redar Općine Rešetari, koji je ovlašten na licu mjesta novčano kažnjavati prekršitelje (sukladno Odluci o komunalnom redu Općine Rešetari) i koji će pojačano nadzirati otoke na kojima se događaju takvi incidenti. Apeliramo na građane da, ukoliko ubuduće vide takvo postupanje, prijave prekršitelja općinskom komunalnom redaru.

Čuvajmo okoliš i koristimo zelene otoke na odgovoran i primjeren način!

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Fax: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...