za baner video

 

Kako opisati ushit kojim smo se povezali sa Demokratskim savezom Hrvata u Rumunjskoj?

hrvati-u-rumunjskojKako zahvaliti KLD-u i predsjedniku Ivanu De Villi na pozivu? Slijediti korak kojim je ljepota čovječnosti i prijateljstvo osnovni cilj posjeta ,tako je jednostavna, a tako uzvišena i moćna. Sam tijek putovanja ,doček načelnika općine Lupak načelnika Mariana Vlašića i domaćina predsjednika Demokratskog saveza Hrvata profesora Petra Hategana predočio nam je uzvišenost ovoga posjeta.

Pod policijskom pratnjom ulazimo u mjesto Lupak koje je smješteno u Rumunjskom dijelu Banata gdje nas raširenih ruku dočekuju domaćini. Općina je naseljena Hrvatima Krašovanima koji čine gotovo jedino stanovništvo, s dobro očuvanim hrvatskim jezikom.

Dijele se na Kraševce ,Šokce i Turopoljce. Djeca u narodnim nošnjama sa kruhom ,solju i tulipanima upućuju nas u osnovnu školu. Kld Rešetari na čelu sa predsjednikom Ivanom De Villom uručuje im na poklon preko 250 knjiga kojima će se služiti u očuvanju hrvatskoga jezika.

 

Nakon zakuske, zbog kiše župnik Marian nam ustupa crkveni prostor u kojemu djeci ,pjesnici Snježana Josipović ,Mirko Knjižek,Evica Kraljić ,Vesna Dumičić i Lidija Puđak predstavljaju svoje stihove. Nakon toga čeka nas autobus za razgledavanje cijeloga kraja .Tako obilazimo mjesta Karaševo,Klokotić,Ravnik,Vodnik zaustavljajući se kod znamenitosti. U 17 h počinje glavna priredba na koju dolaze televizije,hrvatsko izaslanstvo veleposlanstva nacionalne manjine Rumunjske i predivni ljudi iz samoga mjesta.


Kulturno umjetnički program započinje KUD Drežnik ,uz njih Hrvatska pjevačka skupina Slavča,plesna skupina Bijeli vuk i nas pet pjesnika. Večera i slavonska etno pjesma zadržala nas je dugo u noć. Polazak natrag nas obavezuje na poziv za posjet XVII.Rešetaračkim susretima pjesnika na kojima će se potpisati povelja prijateljstva općine Lupak i općine Rešetari.


Autor / Foto: Lidija Puđak

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...