za baner video

 

Uvodna riječ

Uvodni govor


Poštovani posjetitelji,

Osvrnuvši se na proteklih 20 godina od kada je formirana Općina Rešetari, nedvojbeno možemo ustvrditi da su učinjeni veliki pomaci u pravcu razvitka područja općine kao moderne ruralne sredine 21. stoljeća. Naša sadašnjost i budućnost određene su globalnim izazovima. Odgovor na njih je postojanje vlastite vizije jer onaj tko nema vlastite vizije svog razvoja postaje predmetom tuđih želja i interesa. Stoga, iako pred nama svakodnevno niču nove prepreke, naša misija i dalje ostaje nepromijenjena: graditi svoju budućnost u duhu naše bogate tradicije, istodobno nastojeći odgovoriti svim zahtjevima modernog doba, a u zalog generacijama koje tek dolaze. Ne želivši biti tek pasivni promatrači globalnih promjena, sama po sebi nametnula se i izrada službenih web stranica Općine Rešetari. Izradom istih, želja nam je prije svega promovirati našu općinu, prezentirati sve blagodati kojima obiluje, te iako na virtualan način, brojnim Reštarčanima diljem svijeta približiti kutak njihova rodnog ognjišta.

Međutim, u sveobuhvatnim procesima osuvremenjivanja, ne smijemo zanemariti niti ljudske vrijednosti koje u današnje vrijeme užurbanog načina života i svakodnevne strke za priskrbljivanjem materijalnih dobara, sve više bivaju zanemarene. U duhu kršćanske vjere u kojoj smo od pamtivijeka odgajani, nužno je i raditi na osnaživanju ljudskog duha.

U tom kontekstu, posebno bih se osvrnuo na činjenicu posljednjih godina prisutnu minorizaciju Domovinskog rata. Naime, u turbulentnim procesima pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji i brojnim unutarnjim političkim previranjima, ne možemo ne oteti se dojmu da su hrvatskih branitelji i Domovinski rat stavljeni na margine vrijednosti našega društva. Iako smo u prošlosti nebrojeno puta bili podjarmljeni, 90-te godine prošloga stoljeća pamtićemo kao vrijeme kada se hrvatski puk uzdignuo i izvojevao najveličanstveniju pobjedu koja će ostati u zalog budućim generacijama, a to je sloboda hrvatskog naroda. Svoj obol toj pobjedi dala je i Općina Rešetari s čijeg područja su brojni naši mještani položili živote na oltar Domovine.

Stoga, naš zajednički cilj mora biti jasno izražen. I dalje stvarati, prosperirati na dobrobit svih nas, ali pri tome ne zanemarujući temelje na kojima smo gradili i postigli sve što danas sa ponosom ističemo.

Na kraju, citirao bih jednu od najvećih ličnosti proteklog stoljeća i poglavara katoličke crkve; pok. Papu Ivana Pavla II koji je pri svom posljednjem posjetu lijepoj našoj istaknuo slijedeće: „Cijena demokracije je velika. Novac kojim se plaća ta cijena izrađuje se od plemenitih kovina čestitosti, razboritosti, poštivanja bližnjega, požrtvovnosti, strpljivosti. Misliti da se ta cijena može platiti nekim drugim novcem, znači izvrgnuti se opasnosti pada pod stečaj. Stoga, potrebno je uložiti sve sile da se izgradi društvo utemeljeno na moralnim vrijednostima urezanim u samu narav ljudskoga bića".
S ovom mišlju, sve Vas srdačno pozdravljam u ime Općine Rešetari!

Načelnik Općine Rešetari
Zlatko Aga

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...