za baner video

 

Održane radionice na temu održivo gospodarenja otpadom

IMG-20200221-WA0009Općina Rešetari, predvođena Zlatkom Agom, načelnikom prva je općina novogradiškog kraja koja će uskoro imati izgrađeno i opremljeno reciklažno dvorište. Investicija vrijedna 5. 174,904,38 kuna od kojih su prihvatljivi troškovi određeni u iznosu 4.837.258.75 kuna financira se iz Kohezijskog fonda putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike.Bespovratna EU sredstva iznose 4, 1 milijuna kuna, a Općina Rešetari u ovom projektu sudjeluje sa 15 posto sredstava. U prostoru Dječjeg vrtića u Adžamovcima Mirko Budiša, voditelj stručnih poslova zaštite okoliša održao je 21. veljače radionicu na temu Održivog gospodarenja otpadom u općini Rešetari i reciklažnog dvorišta „Rešetari" čija se izgradnja privodi kraju, a otvorenje se očekuje krajem ožujka. U radionici Mirko Budiša govorio je o presjeku gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, o problemima s kojima se građani susreću, koji su ciljevi gospodarenja otpadom i što se s njima želi postići.

„U općini Rešetari u 2018. godini pojedinačni stanovnik općine proizveo je 158 kg otpad. To nije mala stavka i zato je potrebno ljude educirati kako postupati s tim otpadom. U tom cilju organizirana je i današnja radionica na kojoj ćemo konkretno govoriti o tom problemu", kaže Mirko Budiša.Govorio je koliko otpada godišnje nastaje, kakav je stupanj odvajanja,kakva je reciklaža te je educirao nazočne među kojima je bilo i nekoliko općinskih vijećnika i načelnik Zlatko Aga, kako mogu postupati s otpadom.To znači da se već na kućnom pragu pravilno treba odvajati otpad u cilju lakše reciklaže. Odvoz otpada u reciklažno dvorište bit će besplatan za sve mještane općine Rešetari,uz predočenje osobnog dokumenta i potvrde da su platili račun za odvoz otpada. Tu će se moći odložiti preko 40 vrsta otpada koji svakodnevno nastaje u kućanstvima, od običnog papira, plastike, metala, ali i onog problematičnog otpada od pesticida, boja, lakova, građevinskog otpada i posebnih kategorija otpada.Problem predstavljaju zeleni otoci koji se slabo koriste i ne prazne onim tempom kojim bi se trebali prazniti iz razloga što sustav nije zaokružen na razini da se taj odvojen prikupljeni otpad može ponovo upotrijebiti i reciklirati.Izgradnjom reciklažnog dvorišta dobit će se mjesto gdje će se sav odvojenom prikupljeni otpad moći prikupljati, i preko ovlaštenih pravnih osoba dalje distribuirati na reciklažu.


„ Općina Rešetari ima ambiciozne planove gospodarenja sa građevinskim otpadom u pogledu proširenja mreže zelenih otoka i izgradnje Centra za ponovnu upotrebu otpada. Radi se o hijerarhiji, dakle prvoj mjeri sprečavanju nastanka otpada, a ako otpad nastane da ga možemo i imamo gdje odvojiti", rekao je Mirko Budiša.U OŠ Ante Starčevića u Rešetarima Morana Petrić, stručnjakinja za educiranje u pogledu gospodarenja otpadom održala je radionicu za djecu do 4. razreda na temu odvojeno prikupljanje otpada. Bila je to interaktivna radionica na kojoj su djeca crtala kante i ubacivala određene vrste otpada u kante što je pokazalo koliko su educirani o razvrstavanju otpada. Saznali su što je to odvojeno prikupljanje otpada i zašto je to važno.Zlatko Aga istaknuo je kako je Reciklažno dvorište osnovni preduvjet za poboljšanje sustava odvojenog prikupljanja otpada"od vrata do vrata".

„To bi u konačnici dovelo da kućanstva imaju manje mjesečne račune za odvoz otpada, a imat će uređeno mjesto na kojem će moći odložiti sve smeće pa i ono problematično i na taj način spriječiti nastanak divljih odlagališta smeća u prirodi. U posljednjoj smo fazi završetka reciklažnog dvorišta kao i nabavke spremnika za svako domaćinstvo jer svaka kuća treba dobiti po tri spremnika, a u Rešetarima trebamo povećati i zelene otoke zbog udaljenosti od reciklažnog dvorišta. Bitno je da se mještani odgovorno ponašaju prema otpadu kojega treba smanji već na kućnom pragu kako ne bismo bili penalizirani od Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda zaštite okoliša koji su zakonom određeni da kontroliraju općine, gradove i županije koliko uspijevaju ili ne uspijevaju odvojiti otpad na kućnom pragu. S današnjim radionicama koju smo održali i u među učenicima, a održat ćemo ih još nekoliko, želimo naglasiti da se prema komunalnom otpadu moramo odnositi u duhu 21. stoljeća. Želimo upozoriti stanovništvo da se otpad ne može odlagati u prirodu na divlja odlagališta. Treba ga razvrstavati veću svom kućanstvu kako bismo budućim generacijama ostavili što čišću vodu i zrak. To je odgovorno ponašanje prema papiru, staklu, gumama, tekstilu i drugim spororazgradivim materijalima u prirodi i time ipak nešto bolje činimo za buduće generacije. MI smo prva općina novogradiškog kraja koja će imati izgrađeno reciklažno dvorište koje bi trebalo biti dostupno svim našim mještanima. Tvrtka Odlagalište potpisat će s općinom sporazum o upravljanju reciklažnim dvorištem i bit ćemo pioniri na našem području u razvrstavanju komunalnog otpada na kućnom pragu. Odvoz smeća je besplatan, osim onoga otpada koji zahtijevaju posebnu sanaciju, a reciklažno dvorište će biti osigurano nadzornim kamerama", kaže Zlatko Aga, načelnik.
Autor: Novagra

 

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...