Poskupljenje električne energije za općine i gradove 290% - Godišnje poskupljenje za 420.000,00 kn sa sadašnjih 220.000,00 kn

strresOvo proljeće za načelnike općine i gradonačelnike gradova počelo je uskršnjom „ čestitkom“ u obliku obavijesti dobavljača i distributera HEP-a o poskupljenju cijene električne energije počevši od 1.travnja. U njihovom slučaju to znači da će s tim datumom struju umjesto dosadašnjih 60tak eura po potrošenim megavatsatu( MWh) , plaćati gotovo 240 eura, za što je načelnik Općine Rešetara odmah uzeo kalkulator u svoje ruke i došao do nevjerojatne računice: „ U našem slučaju nije poskupljenje od 10%, 20% ili 30%, nego 250% ili čak i više!“ Ako smo račun električne energije do sada mjesečno plaćali 22.000,00 kn za vanjsku rasvjetu i sve javne objekte , od 1. travnja to će biti gotovo 64.000,00 kn. Ova „čestitka“ koštati će nas samo nekih 420.000,00 kn godišnje više. Sitnica. Za usporedbu to je iznos plaća za pola godine svih djelatnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Rešetari. Veliki broj jedinica lokalne samouprave suočen je s ovakvim problemima jer u svom proračunu nemaju osigurana dostatna sredstva za električnu energiju, a sav prihod iz čijeg se dijela plaća električna energija Općine Rešetari je komunalna naknada čiji je godišnji prihod cca. 600.000,00 kuna ukupno, pa se pitam iz čega će se raditi održavanje drugih infrastrukturnih projekata.


S poskupljenjem električne energije suočava se svaki poslovni privatni i javni subjekt u Republici Hrvatskoj pa tako i Općini Rešetari. U odnosu na referentnu 2021. godinu jasno je vidljivo da je došlo poskupljenje od 290%. Dakle, ne govorimo o poskupljenju od 2 ili 20 %, već o povećanju cijene električne energije za 2,5 puta nego što je to bilo u istom mjesecu prošle godine, a za razliku prema 2017. godini gotovo 377 puta više jer smo tada imali okvirna plaćanja 170.000,00 kn.

Dali je stvar da se pogrešno igralo na obnovljive izvore energije i u njih se ulagalo tisuće milijardi eura do sada, a sad vidimo da smo o plinu ovisniji nego ikad. Sada plaćamo lošu politiku Feed-in tarifa ( politički mehanizam osmišljen za brzo ulaganje u obnovljive izvore energije ) te ćemo sada još više trošiti silne milione na skupu električnu energiju . Šteta je nesaglediva i sad ćemo osjetiti sve posljedice loših politika u zadnjih nekoliko godina. Iako u državi imamo vrlo jeftine izvore električne energije jer smo odavno kompletno amortizirali hidroelektrane, odnosno otplatili termoelektrane, kao i riješili suvlasništvo na nuklearnoj elektrani sa Slovenijom, smatram da je ovo igra s cijenama električne energije, te se može reći da je to čisto mešetarenje nauštrb poduzetnika i javnog sustava države, tj. JLS.

Kao načelnik koji odgovorno upravlja općinskim proračunom, morati ćemo pristupiti određenim modelima uštede, te ćemo svoje ponašanje prilagoditi aktualnom trenutku i uvjetima u kojima živimo zajedno sa svojim građanima, iako ovo nije rješenje i da odgovorni ne znaju i nemaju bolje mehanizme za ove probleme i da je ovo neradnički način odlučivanja i rješavanja pitanja energetike dugoročno, već samo u povećanju cijene nauštrb građana, a nikako nauštrb menadžerskih plaća upravama distributera.
Tko je za sve ovo odgovoran, razmislite to.

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...