za baner video

 

Općina Rešetari donijela Program demografske obnove - mladim obiteljima pomoć u rješavanju stambenog pitanja

Glavni cilj ovog Programa je privući mlade obitelji da ostanu živjeti na ovome prostoru i omogućiti im da lakše dođu do krova nad glavom.

Na području Općine Rešetari, kao i u ostatku države, prisutan je izraziti trend starenja stanovništva i migriranje mladih. Prema posljednjim dostupnim podacima iz popisa stanovništva od 2011. godine pa do 2021. godine situacija je sada još lošija, prosječan stanovnik Općine Rešetari star je 44,5 godina, a broj umrlih već duže vrijeme premašuje broj rođenih.

Kako bi pokušala barem malo u budućnosti ublažiti ovu lošu demografsku sliku Općine Rešetari je krajem prošle godine donijela Program (demografske obnove) mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja na području Općine Rešetari. Glavni cilj ovog Programa je privući mlade obitelji do 45 godina i omogućiti im da lakše dođu do krova nad glavom ili da urede svoje domove za bolje življenje.

Ovaj Program planira se provoditi kroz tri mjere:

-  Mjera 1:  Oslobođenje od plaćanja komunalnog doprinosa prilikom gradnje, rekonstrukcije ili dogradnje kuće

- Mjera 2: Oslobođenje od plaćanja komunalne naknade prve 3 godine od dana početka korištenja nekretnine

- Mjera 3: Sufinanciranje rate kredita za vrijeme trajanja subvencija osobama koje svoje stambeno pitanje ili svoje obitelji rješavaju kreditom kod banaka – trajanje subvencije 3 godine, te dodatno 1 godinu za maloljetno dijete te 2 godine za svako novorođeno dijete u vremenu subvencije. (MAX iznos kredita koji se subvencionira je 70.000,00 EUR na rok otplate minimalno 10 godina.)

Ideju ovog programa predložio je načelnik općine Rešetari, na koji vijećnici nisu imali prigovora te je takav usvojen i pravovaljan. - Uskoro se očekuje raspisivanje Javnog poziva za poticanje rješavanja stambenog pitanja na ovu skupoću cijene materijala te kako će teći provedba i koliko će vremena proći do trenutka zainteresiranosti mladih obitelji, to ćemo tek vidjeti- naglasio je načelnik općine Rešetari Zlatko Aga.

Ono što je posebno važno je da će se korištenje mjera iz ovog programa moći ostvarivati kumulativno, a time će se korisnicima omogućiti da ostvare subvencije iz sve tri mjere. Općina će u dogledno vrijeme na svojim internetskim stranicama objaviti natječaj i pozvati građane i mlade obitelji da se prijave na Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja te da se pripreme za korištenje ovog Programa.

Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja za području općine Rešetari

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...