za baner video

 

Objavljena presuda: Hrvatske šume dužne su vratiti općini Rešetari u posjed nekretnine, 109 rali i 241 hvat

DSCF8299Ovih dana objavljena je dugo očekivana presuda:

„Nalaže se tuženiku HRVATSKE ŠUME d.o.o. Zagreb, Ulica Ljudevita Farkaša Vukotinovića 2, predati tužitelju OPĆINA REŠETARI u posjed nekretnine upisane u zk.ul.br. 2229 k.o. Rešetari, Općinskog suda u Novoj Gradiški koje se sastoji od kč.br. 520/1, pašnjak u Bereški površine 29 rali i 751 hvati i kč.br. 799/1, pašnjak u Bokovi površine 79 rali i 490 hvati."

Dugotrajno, uporno dokazivanje da se Hrvatske šume ponašaju „maćehinski" prema Općini Rešetari, sa zemljištem koje je pripadalo i trebalo pripasti Općini Rešetari, te su ostvarili i određeni prihod u eksploataciji drvne mase svih godina od osnutka Općine Rešetari, moralo je svoj epilog imati na sudu.

Traženje naknade za korištenje vlasništva Općine Rešetari tj., zemljišta, teklo je jedno vrijeme kroz redovne zahtjeve, ali nije bilo nikakvog razumijevanja na zahtjeve koji su se temeljili na zakonskim rješenjima.

„Čestitam u prvom redu pravosuđu koje je ovom presudom dokazalo neovisnost i pravednost. Bili smo uporni u dokazivanju da je Općina Rešetari dugo vremena bila oštećena kroz ne prihodovanje naknade za korištenje zemljišta i eksploatacije drvne mase, a temeljeno zakonom, kao i nepriznavanje vlasništva Općini Rešetari", riječi su načelnika Zlatka Age.


Načelnik naglašava, kako je presuda dobivena protiv višestruko jačega „protivnika", za započeti sudski spor još 2010. godine, pa se ovo smatra pobjedom Davida protiv Golijata.

Za naglasiti je da se ovom presudom, a po žalbi Općine u korist Općine Rešetari koja je bila tužitelj, ali i tuženik od Republike Hrvatske, ukida presuda Trgovačkog suda u Osijeku, Stalne službe u Slavonskom Brodu poslovni broj P-475/11-28 od 20. lipnja 2012. godine u točki II. njezine izreke, odbacuje se tužba glavnog miješanja Republike Hrvatske , te su Hrvatske šume i podnositelj tužbe glavnog miješanja Republike Hrvatske dužne nadoknaditi tužitelju – tuženiku Općini Rešetari troškove postupka žalbe po presudi iz 2012. godine.

Općina Rešetari, na čelu s načelnikom, započela je mirne razgovore oko preuzimanja u posjed nekretnina, kao i daljnje rješavanje nastale problematike po Presudi i Rješenju koje je u ime Republike Hrvatske donio Visoki trgovački sud Republike Hrvatske u Zagrebu.

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...