za baner video

 

Adžamovci

adzamovci02Kao naselje Adžamovci se prvi puta spominju 1698. godine, dok samo ime potječe od arapske riječi Adžam, što znači stranac ili početnik. Naselje je udaljeno je 3 kilometra od Rešetara, te se prostire na površini od 5,89 km2 što čini 9,91 % ukupne površine općine. Prosječna gustoća naseljenosti iznosi 11,2 st/km2. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine na području naselja boravilo je 628 stanovnika raspoređenih u 195 domaćinstava. Promatrajući dobnu strukturu, stanovništvo naselja Adžamovci uglavnom čine osobe starije životne dobi. Primarna djelatnost stanovništva tradicionalno je usmjerena ka poljoprivredi, stočarstvu, trgovini i obrtničkim djelatnostima.
 
Razvijenost društvene infrastrukture na području naselja zadovoljava tek primarne potrebe stanovništva u pogledu odgojno - obrazovnih djelatnosti; tako na području Adžamovaca djeluje osnovna škola Vladimir Nazor, dok jedinu infrastrukturu u funkciji razvoja kulturno - športskih djelatnosti predstavlja Društveni dom.
 
Na tako malenom području ističu se radom tri udruge: DVD Adžamovci, NK "Polet" i lovačka udruga "Kuna zlatica".


adzamovci01Od sakralnih objekata, u Adžamovcima je smještena kapela Uznesenja Blažene Djevice koja pripada župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja iz Zapolja, Novogradiškog dekanata Požeške biskupije.

 
Kao rezultat rane nastanjenosti ovoga područja, otkrivena su pojedina nalazišta iz antičkog i srednjovjekovnog razdoblja. Tako je i na području naselja Adžamovci otkriven arheološki lokalitet „Gradina“ koji obuhvaća nalaze iz srednjovjekovnog perioda, a koji ukazuju na prošlost bogatu različitim kulturama.vana Krstitelja iz Zapolja, Novogradiškog dekanata Požeške biskupije.
 
 
 


View Općina Rešetari in a larger map

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...